Armistițiul de Crăciun

Crăciunul ne apropie pe toți,ne face să fim mai darnici,mai buni,mai iubitori. De Crăciun se întâmplă adevărate miracole,unul dintre ele o să vi-l povestesc aici.
Armistițiul de Crăciun din anul 1914 este văzut ca un moment simbolic al păcii , într-un război care a fost mai mult decât devastator.
Primul Război Mondial începuse de aproape cinci luni , iar mulți dintre soldați erau deja fără pic de vlagă. Pe frontul de vest , trupele germane se luptau cu englezii și francezii. Erau peste 100.000 de soldați care cunoșteau deja mirosul morții , privindu-și camarazii căzuți , iar la rândul lor așteptau din clipă în clipă să fie uciși. Famiile erau departe , Crăciunul se apropia, iar cu toate acestea aveau ordin să nu înceteze atacul. S-au depus eforturi ca soldații să poată încheia parțial războiul ca să sărbătorească Crăciunul cu familia , însă conducătorii implicați în război nici n-au vrut să audă.
În ciuda celor relatate , germanii și-au ornat tranșeele cu brazi împodobiți și candele , în regiunea Ypres din Belgia , iar spre seară au început să cânte colinde. Francezii și britanicii , deloc mai prejos , le-au răspuns cu propriile cântări. Uneori se putea auzi o voce mai îndrăzneață ce ura Crăciun Fericit părții adverse. Aceleași colinde , în trei limbi diferite , se auzeau în toate cele trei tabere.
Soldații au început să strige , cât în glumă , cât în serios , invitații reciproce de a veni în tranșeele inamice. Dintre soldații germani,francezi și britanici,cei mai curajoși și-au luat inima în dinți și au luat la pas ținutul nimănui , încântați pe de o parte , dar temători pe cealaltă.
Focul a încetat , iar inamicii și-au strâns mâna , au împărțit mâncarea , țigările și tot ce mai aveau. Au râs și au uitat că luptă în Marele Război.
Au jucat fotbal , englezii având cu ei mingi , și au marcat acest moment ca fiind Armistițiul de Crăciun.
Morții ce zăceau pe câmpul de luptă , au fost îngropați , la ceremonie participând germani,francezi și englezi , iar după au fost aprinse candele de-a lungul tranșeelor lungi. Britanicii au aplaudat de bucurie. Era o atmosferă minunată.
Armistițiul de Crăciun a durat în unele porțiuni până în Ajunul Anului Nou. Comandamentele transmiteau încetarea relațiilor cu inamicul , dar fără rezultate.
Generalii au fost nevoiți să vină în prima linie,să ordone soldaților reluarea focului sub amenințarea că vor fi executați pentru trădare.
Pentru a evita un viitor moment de genul Armistițiului , au început să rotească trupele.
Războiul a reînceput la fel de emoționant , britanicii ridicând un steag pe care scria “Crăciun Fericit” și au tras trei focuri de armă , germanii au răspuns cu “Mulțumesc” mâzgâlit pe o pânză. S-au salutat reciproc și s-au adăpostit în tranșee. Căpitanul german a tras la rândul său trei focuri de armă în aer. Așa a reînceput războiul.
Informațiile privind Armistițiul de Crăciun, au fost ascunse bine , dar scrisorile soldaților au ajuns pe mâna presei,iar astfel,evenimentul a putut fi relatat publicului larg.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.